Emlékszem, a ’90-es évek elején az amerikai születésű angoltanárom piros pontot osztogatott azért, ha valaki felhajtott neki (akár a föld alól is) egy üveg földimogyorókrémet. Mára oly mértékben javult a helyzet földimogyorókrém fronton, hogy frankón színötös is lehetnék nála angolból (voltam akkor is, csak hát némi szellemi erőfeszítés árán)! Ha a sarki kisboltban nem is, de a szuper- és hipermarketek polcain ott figyel ez az édes-sós tömény krém és egyszerűen muszáj belőle főzni valamit (az igazán sietősöknek ajánlom kenyérre kenni, eperlekvárral megfejelni és elmerülni az amerikai álomban).
Van egy tuti, ezerszer kipróbált és tényleg elronthatatlan receptem, én mindig ezt főzöm, ha nagyon, de nagyon gyorsan kell valami főételt prezentálnom a családnak. Én a férjemtől tanultam, ő meg a neten találta még ezer éve, hogy hol, azt sajnos nem tudja már, így a forrást sem tudom most megadni.
Na, de a lényeg az, hogy a
Hozzávalók 2 személyre:
– fél kiló csirkemellfilé
– fél deci tej
– 1 tojás
– zsemlemorzsa
– liszt
– olaj
A földimogyoró szószhoz:
– 4 evőkanál földimogyorókrém (creamy)
– 1 evőkanál szójaszósz
– 1 teáskanál citromlé
– só
– bors
– 1 evőkanál barnacukor
– 1 gerezd fokhagyma
– két deci víz
A körethez:
1 zacskó rizs
hasonló mennyiségű fagyasztott zöldségkeverék
Elkészítés:
Ilyenkor bizony mind a négy platnit felforrósítom, zsonglőrködöm idővel és térrel, mint egy topmenedzser, de tényleg! Érdemes a csirkehús felcsíkozásával kezdeni, majd a panírozás idegőrlő (mások szerint meditatív) tevékenységén túlesni. Ha nagyon sietsz, süsd meg roston a csirkemellszeleteket, úgy is nagyon finom ez a kaja! Közben már forralhatod is a vizet a rizsnek, én lustaasszony módjára a zacskósat készítem mindig. Egy másik platnin párolom a zöldséget. Amikor a rizs és a zöldség visszavonhatatlanul rálépett a puhulás útjára, felforrósítom az olajat és szépen kirántom a csirkefalatkákat. Eközben nem csinálok semmi mást, különben mindig odaáégetem.
Ha már biztonságban csepeg lefele az olaj a rántott csirkehúsról (pl. egy papírtörlővel kibélelt tálban), akkor fogok hozzá a szószhoz. Hiszen a titok a szószban rejlik! Egy kis nyeles láboskát felforrósítok, belekanalazom a földimogyorókrémet, sózom, borsozom, hozzáadom a szójaszószt, a citromlevet, rázúzom a fokhagymát, rákanalazom a barnacukrot. Közben őrülten keverem, le ne égjen, majd a kétségbeesésem tetőfokán rálögybölöm a két deci vizet is. Keverem-kavarom, ha túl sűrű, öntök még rá vizet. De ne legyen túl híg, arra vigyázok (nekem elég sok vizet felvesz, de ez a krém minőségétől is függ).
Valamikor közben (de inkább a végén) leszűröm a rizst meg a zöldséget és összeforgatom a kettőt, esetleg egy kis szójaszószt még löttyintek rá.
Ha ügyes voltál, ilyen szépséget tálalhatsz az éhes vendégeknek vagy csak a magad gyönyörűségére:
Imádni fogod, mert mennyei, krémes, pikáns és azonnal elvágyódsz egy ázsiai körutazásra!
A konyhában aszalódott: Hovanyecz Teréz
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: