Imádom a távol-keleti ízeket, de nem kedvelem a nátrium-glutamátot. Meg azt a csirizes szószt sem, amivel a hazai kínai gyorsbüfék a legtöbb fogást nyakon öntik (ez vajon autentikus vagy csak a mi kedvünkért csinálják?) Régóta vadásztam már valami jó kis receptre, ami hozza a kedvenc ízvilágomat, de nincs vele sok pepecs meg macera.
Végül a Meglepetés című magazinban megtaláltam! Persze, sokáig én is azt hittem, hogy ez az újság csak az unatkozó vidéki háziasszonyok lapja…pedig nem! A receptoldalakban már rengeteg örömömet leltem! Kicsit alakítottam az eredetin, most jöjjön az én verzióm!
Nézzük, mi kell szerintem a totális élvezethez, mondjuk, hogy két felnőtt jóllakjon:
fél kg csirkecombfilé (ebből a legfinomabb, mellel ne is próbálkozz)
1 kis doboz paradicsompüré (Aranyfácán, de figyelj, most nem a sör)
1 marék földimogyoró (a legjobb, ha te pucolod meg)
1 ujjnyi friss gyömbér (olyan csúnya barna göcsört)
1 gerezd fokhagyma
1 deci szójaszósz
3 kanál méz
3-4 szál újhagyma
2 evőkanál olaj
só, bors
víz
a körethez:
1 zacskó rizs, legjobb a barna
kb. azonos mennyiségű fagyasztott zöldségkeverék
1 evőkanál margarin
Elkészítés:
Az olajat felforrósítom, megpirítom rajta először a karikára vágott hagymát, majd a mogyorót, ezután rádobom a kockára vágott csirkecombfilét is. Körbepirítom a húst is jó alaposan. Sózom, borsozom, majd nyakon öntöm az egész cuccot szójaszósszal. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a mézet, a reszelt gyömbért, majd öntök rá másfél deci vizet kb. A legvégén adom hozzá a paradicsompürét. Elkeverem, és lefedve párolom legalább 20 percig. Közben időnként megkeverem, egy kis pirítás kifejezetten jót tesz neki.
Köret:
Mindeközben már fel is tettem a rizst főni, nyilván a dobozon található leírás szerint. A harmadik platnin párolom a zöldségkeveréket, erre szoktam tenni egy kis margarint. Ha minden szépen puhára főtt, a rizst és a zöldséget összekeverem.
A legvégén előveszek egy szép nagy fehér tányért, csak, mert ez a színes kaja olyan jól mutat rajta:
És nagyon fincsi is, hmmmmm! Tökéletes ízharmónia! Nálunk az egész család imádja, rajta van a kedvenc listán! Elég sűrűn készítettem már, és mindig jól sikerült! Próbáld ki te is! Jó étvágyat!
A tűzhelynél ügyeskedett: Hovanyecz Teréz
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: